vrijdag 28 februari 2014

Aandeelhouders

Mijlpaal: 1.000.000.000.000 dollar naar aandeelhouders


Terwijl gepensioneerden, werkenden, schoolverlaters, consumenten en uitkeringstrekkers nog hun wonden van de crisis likken, kunnen de aandeelhouders zich rijk rekenen.

Niet alleen staan de beursindices op vele markten weer op recordniveau, ook hebben beleggers in 2013 voor het eerst in de geschiedenis meer dan 1 biljoen dollar (dat is duizend miljard dollar) aan dividend uitgekeerd gekregen.

Het mag een mijlpaal worden genoemd. De internationale fondsbeheerder Henderson Global Investors rekende uit dat aandeelhouders vorig jaar wereldwijd 1,03 biljoen dollar aan dividend ontvingen (750 miljard euro). Dat is 43,2 procent meer dan in 2009 toen de dividenden over het crisisjaar 2008 werden betaald. Het grootste deel van alle dividenden - 37 procent of 370 miljard dollar - is uitbetaald door op de Amerikaanse beurs genoteerde bedrijven. De in Europa genoteerde bedrijven keerden vorig jaar 330 miljard dollar uit, de Japanse 50 miljard, die op andere Aziatische markten 110 miljard.

Ict-sector
In de ict stegen de dividenduitbetalingen het meest. Ze namen er sinds 2009 met 109 procent toe - vooral ook dankzij Apple, dat eenzesde van alle dividenden in deze sector voor zijn rekening neemt.

Toch blijft de ict-sector hiermee een relatief kleine speler. In 2013 werd het meeste dividend uitgekeerd door de financiƫle sector, die in 2008 en 2009 nog op apegapen lag. Banken en verzekeraars keerden hun aandeelhouders 218 miljard dollar uit. Daarna volgen de oliesector en de mijnbouw.

Een select gezelschap van tien multinationals droeg zorg voor 9 procent (90 miljard dollar) van alle dividendbetalingen. Hieronder vielen vooral olieconcerns en telecombedrijven. Royal Dutch Shell betaalde van alle bedrijven het meest aan dividend, gevolgd door ExxonMobil, Apple, China Construction Bank en HSBC Holding.

Jaarlijks rendement
Hendersons topman Andrew Formica stelt dat aandeelhouders steeds vaker een jaarlijks rendement willen. "Dat is een reactie op de lage rendementen op vastrentende waarden als spaargelden en obligaties. Door vergrijzing van de westerse bevolking kunnen velen niet langer rekenen op staatspensioenen en zijn ze afhankelijker van eigen beleggingen voor de oude dag." In de jaren tachtig en negentig keken beleggers vooral naar koerswinst en minder naar de dividendinkomste.

(bron : De Morgen)